ByFelicia Dressage
Official by Haflingers

Blogs


Admin gebied

Atom

2019-01-30

Het verhaal van Assanti

hoofdfoto.png

Mijn lieve monster Assanti, daar zit nogal een verhaal aan vast…

Juli 2018
Voor een lesklant van mij, was ik opzoek naar een leuke haflinger, hierdoor kwamen er flink wat knappe pony’s voorbij. Zo ook Assan, een jonge 3,5 jarige haflingerruin. Hij was onbeleerd, dus niet geschikt voor mijn lesklant. 1 klein probleem, hij sprak mij zo erg aan dat ik hem niet meer uit mijn hoofd kreeg.

Ik had toevallig een weekje vakantie, mijn moeder opgebeld met de vraag of ze mee ging bij een pony kijken. Dezelfde dag nog op weg naar Almkerk. Daar aangekomen, was hij inderdaad al wat ik verwachte; ontiegelijk knap & stoer.
Het heeft niet heel lang geduurd om deze beslissing te maken, deze pony moest naar mij.
Hij was wat schraal, maar scheen net gecastreerd te zijn (3 weken terug) en was wat jong & wild. Dus hier had ik niet echt vraagtekens bij.

Een paar dagen later zijn we hem gaan halen, hij liep super braaf de trailer op. Ik dacht nog; wauw wat een droompony.

aankoop.png

Maar toen, toen begon alle ellende….
Thuis aangekomen, tijdens het uitladen begon het al. Meneer stond te schreeuwen, brullen en maaien op de trailerklep. Ik keek mijn vriendin nog aan, oh shit wat is dit nou…
Snel op stal gezet, hij bleef maar rondjes in zijn boks rennen, brullen en steigeren.
Akito ernaast gezet, zodat hij een maatje had en even tot rust kon komen.
Echter, dit gebeurde niet. Hij was dusdanig over de zeik dat ik uiteindelijk bij de dierenarts Tranqigel heb gehaald om hem een beetje te kalmeren zodat hij zou gaan eten & drinken.

net thuis.png

Nog steeds had ik niet echt vraagtekens, hij was tenslotte pas 3 weken ruin. Ik had tenslotte hechtwonden gezien….

Het gedrag bleef zo, compleet onhandelbaar. Uit zijn boks moesten we minimaal met 3 personen zijn om hem in bedwang te houden. Wat een drama…

Na 4 weken geen verbetering, contact gehad met Paardenkliniek Hollands Kroon, hele verhaal uitgelegd. Ze besloten dat het slim was om een testosteron test te laten doen. Want dit was toch wel echt een doorgeslagen hengst.. Ik zei nog; ik heb de wonden echt gezien hoor….

Na 3 dagen werd ik al teruggebeld; Het spijt me, maar Assanti (hij had ondertussen een nieuwe naam) is toch echt een volle HENGST!
De grond leek onder mijn voeten weg te zakken, hoe kon ik zo dom zijn geweest…
De dierenartsen bevestigde gelukkig daarna mijn verhaal, er zitten daadwerkelijk castratie littekens. Maar er moest nog iets zitten, anders was het testosteron gehalte niet zo hoog als bij een normale hengst.

Een week later hebben we Assanti naar de kliniek gebracht, ze zouden hem gaan opereren als zijnde klophengst. Niet wetende wat ze precies zochten..
Dezelfde middag werd ik nog gebeld; ze hadden een deel van een testikel gevonden en dit verwijderd. Nu dus een ruin!
Na 4 dagen mocht hij mee naar huis, maar al snel merkte ik geen verschil in gedrag, hij bleef verschrikkelijk bij andere paarden…
De dierenarts gaf me 3 weken, dan moest hij wel echt rustiger worden. Dat werd hij niet…..

bordje.png

In overleg met de kliniek weer een testosteron test… Zelfs de artsen begrepen er niks van, maar het testosteron gehalte in zijn bloed was nog net zo hoog als voor de operatie…
Weer terug naar de kliniek, hier in overleg besloten dat ze nog 1 poging zouden wagen om hem open te maken en te kijken of ze nog iets konden vinden wat voor testosteron zou zorgen. Hij mocht 3 dagen niet eten, heel zielig! Maar zijn buik moest leeg om goed te scannen of er nog iets zat.
Op woensdag middag ging mijn telefoon, 2 dagen eerder dan verwacht. Assanti wordt nu geopereerd, we hebben een bijbal gevonden. We bellen je na de operatie.
Mijn dag kon niet meer stuk, ik kreeg toch mijn langverwachte ruin…

Nu, 8 weken na de laatste operatie heb ik inderdaad mijn ruin!
Heb ik vandaag voor het eerst sinds ik hem heb, zelf langs alle paarden kunnen lopen zonder schade.

Assanti is een ontzettend lief en aanhankelijk paard, met een slechte start!
Hij krijgt bij mij alle tijd, en zal uiteindelijk professioneel verder zadelmak gemaakt worden, ik wil absoluut niet nog meer trauma’s voor hem.

Al met al, alle operaties en dierenartskosten is Assanti ondertussen echt een gouden pony.. Maar in die korte tijd hebben we wel echt een band op kunnen bouwen, en wil ik hem voor geen goud meer weg doen!

Svandaag.png

Admin - 18:22:44 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments