ByFelicia Dressage
Official by Haflingers

Blogs


Admin gebied

Atom

2019-08-14

Een lastig onderwerp….

Schermafbeelding 2019-08-14 om 20.49.12.png

Ondertussen train ik Assanti thuis, en dit gaat super goed! Ik zorg wel altijd dat er iemand op stal is terwijl ik met hem bezig ben, gewoon voor mijn eigen veiligheid. Dan is er altijd iemand in de buurt mocht er iets gebeuren. Ondanks dat hij 5 dagen per week beweging krijgt is hij de afgelopen periode (zomer) flink aangekomen, en dat is lastig. Zeker met koudbloeden is het gewicht soms moeilijk onder controle te krijgen. Bij Akito heb ik er ook jaren over gedaan tijdens zijn sportcarriere om zo’n goed mogelijk voedingspatroon voor hem te ontwikkelen.

Assanti staat momentaal 24/7 op een schraal landje, en krijgt 3 maal daags een flink net kuil. 
Daarnaast krijgt hij 2 maal daags krachtvoer met de nodige supplementen. Ik ben van mening dat je jonge paarden altijd extra moet ondersteunen. Of eigenlijk elk paard.

Naast zijn sportbrok van Horsefood krijgt hij nog onderstaande supplementen:
- Lijnzaadolie
- Magnesium
- Vitamine E + Selenium
*Klik op de supplementen om doorgelinkt te worden naar de webshop

Momenteel doet hij het hier heel goed op, eigenlijk iets te goed zelfs gezien zijn algehele conditie net even teveel is. 
Maar de trainingen zijn we ook verder aan het uitbouwen om zijn conditie verder te ontwikkelen, dus ik vermoed dat het in de komende tijd gewoon goed komt. Hij is absoluut niet moddervet, maar wel even te vol voor het goede.

Dan komen we eigenlijk bij het volgende onderwerp, wanneer is je paard nou eigenlijk te dik?

Zeker in de zomermaanden is dit een onderwerp wat veel discussie doet opwaaien. Veel paarden staan veel op het land, en worden zo snel dikker en dikker. En dit is gewoon gevaarlijk!
Denk eens aan alle pezen en gewrichten aan de benen, die 24 uur per dag al dat extra overgewicht moeten dragen. Op korte termijn zullen ze hier geen last van krijgen, maar een paard dat vanaf jongs af aan chronisch te dik is, zal op latere leeftijd ten alle tijden klachten ontwikkelen en dat is zo zonde!
Eigenlijk is overvoeding ook een vorm van mishandeling, en ik zal met deze uitspraak mensen tegen het zere been stoten maar dat is niet anders.

Heeft je paard een vetlaagje op de ribben, is de nek te dik en wordt het achteraanzicht hartvormig, dan heeft jouw paard overgewicht. Overtollig vet onder de huid en in de buik is niet goed voor de gezondheid. Om het paard gezond te laten vermageren is een scherp voerschema nodig zonder dat het paard andere gezondheidsproblemen gaat krijgen. 
Het simpel weghalen van hooi en krachtvoer geeft niet het juiste en gewenste resultaat. Een verkeerd rantsoen leidt tot verteringsklachten, stalondeugden en weerstandsvermindering. Mocht je het echt goed willen doen, vraag dan je dierenarts een vermageringsdieet op-maat samenstellen, zodat jouw paard op gezonde wijze vermagert. 
Zowel prive als met mijn beesten ben ik constant bezig met een gezond gewicht. Mijn hondje heeft een normaal gewicht en mijn paarden ook. Ik moet er niet aan denken dat een van mijn paarden op latere leeftijd een peesblessure ontwikkeld omdat ik ze veel te vol gestopt heb met eten.

Ik hoop dat iedereen die mijn blog leest, zich weer even bewust is van de gevaren van overvoeding.

Admin - 18:47:36 | Een opmerking toevoegen